dimarts, 20 de novembre del 2018

Presentació MOCMAO'18

Enguany la Mostra de Cinema de Medi Ambient a Ontinyent (MOCMAO) torna amb la 5a edició. Fou l’any 2011 quan la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Ontinyent de la mà de Fran Quesada i en col·laboració amb la Colla Ecologista l’Arrel i Caixa Ontinyent iniciaven aquesta mostra. La finalitat era oferir al públic escolar i públic en general documentals, pel·lícules i activitats que ajudaren a reflexionar sobre la temàtica ambiental, no sols del nostre poble, sinó del planeta en general.

Ara a l’any 2018, després d’uns anys d’oblit, tornem a reprendre la MOCMAO, gràcies a l’empeny personal d’algun dels seus creadors, el patrocini de Caixa Ontinyent i  l’organització de la Colla Ecologista l’Arrel i el Cine Club Utiye. La mostra de cinema té dues seccions: MOCMAO Educa, dirigida a escolars de 3r a 6é de primària, ESO i Batxillerat i MOCMAO Oberta dirigida a públic en general.

MOCMAO Educa  projectarà per als més menuts la pel·lícula El Nen i el Món, un film d’animació finalista dels premis Óscar 2016 i amb més de quaranta premis a nivell internacional que permet reflexionar els xiquets i les xiquetes sobre quin és el món que els adults estem creant i deixant. A l’alumnat de secundària i batxillerat se li oferirà Why We Cycle, documental produït a Holanda que permet entendre perquè aquesta societat ha interioritzat l’ús de la bicicleta i quins són els beneficis que genera en tots els sentits. Ja són més de 1700 alumnes els inscrits en aquesta secció!!

MOCMAO Oberta opta per l’opció de vore El Nen i el Món i Why We Cycle però també ofereix dos documentals que exhibeixen les riqueses de la natura. Cantábrico és una magnífica oportunitat de visualitzar la natura més desconeguda del nord de la península en pantalla gran i estimar allò que s’amaga en les muntanyes. En canvi, Las Maravillas del Mar, recorre les profunditats dels oceans de la mà del fill del mític Cousteau. Un documental que ens arrima a diverses parts del planeta i mostra com és i què està ocorrent.

Tanmateix, MOCMAO Oberta convida un expert del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) per parlar sobre l’Aire que respirem, una oportunitat per saber quines són les problemàtiques però també per conèixer les solucions. Ontinyent ara per ara afronta diversos reptes ambientals, i un d’ells és la qualitat de l’aire.

Volem que la MOCMAO ‘18 permeta reflexionar i enamorar-se del planeta on vivim, i lluny de mostrar una visió catastrofista de la realitat, volem ensenyar-la en totes les seues vessants, però això sí, sent conscients que hem de valorar allò que tenim.

Per acabar presentem l’actuació de l’humorista Xavi Castillo, qui acompanyarà i amenitzarà la xarrada l’Aire que respirem. Qui ha dit que saber i reflexionar és incompatible amb l’humor?